Connecting knowledge

Oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst

De slimste en beste haven ter wereld. Dat wil Rotterdam in 2050 zijn.
Europa’s belangrijkste haven- en industrieel complex, een ijzersterke combinatie van ‘Global Hub’ en ‘Europe’s Industrial Cluster’ – allebei koploper op het gebied van effectiviteit, kwaliteit en duurzaamheid. Een inspirerende ambitie die de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Versnellen van innovaties

SmartPort is dé kennishub van de Rotterdamse Haven. Wij vormen de brug tussen havenbedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden en stimuleren allianties, financieren wetenschappelijk onderzoek en zorgen voor openbare kennis disseminatie. SmartPort heeft als kennishub één centraal doel: kennisontwikkeling voor de haven van de toekomst (2030-2050) op basis van vragen vanuit het Rotterdamse bedrijfsleven en ter versnelling van innovatie. SmartPort is een not for profit samenwerkingsverband van Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, de Erasmus Universiteit, Technische Universiteit Delft, TNO, Deltares en Marin.

De slimste haven

Het jaar 2050 lijkt ver weg, maar de energietransitie, digitalisering en automatisering gaan een grote impact hebben op haven en de samenleving. Dit zijn kansen voor de Rotterdamse haven en stad. Een gezond haven-industrieel cluster met een attractieve stad en flexibel en duurzame transport keten is het doel  voor de Rotterdamse haven. Alleen in samenwerking met overheden en kennisinstellingen kan een bedrijf zich voorbereiden op de wereld van morgen. En alleen dan kan Rotterdam zich ontpoppen tot de meest innovatieve, duurzame en slimste haven in 2050+.