Youtube LinkedIn Twitter
010 - 40 20 343 info@smart-port.nl

Youtube

5 december 2017, door Will Gerritsen, De Limburger

Tussen de Rotterdamse containerhaven en Venlo moeten vanaf 2020 trucks in ‘geautomatiseerde’ konvooien rijden waaraan drie tot vijf vrachtwagens computer- en radargestuurd deelnemen. Alleen de voorste chauffeur rijdt actief, terwijl de truckers daarachter passief achter het stuur zitten. In de eerste fase zullen ze nog moeten opletten, later kunnen ze het stuur loslaten.

Haalbaar
Michiel Jak van innovator SmartPort in Rotterdam, een van de initiatiefnemers, weet zeker dat 2020 als startjaar voor deze truck platooning haalbaar is, “ofschoon we er heel hard aan moeten werken”. Voordat de ‘treintjes’ rijden, moet er een boel geregeld zijn. “De vrachtwagens moeten technisch klaar zijn. De regelgeving moet ook zijn aangepast, want nu is truck platooning illegaal bumperkleven.”

Wifi
Verder dient de infrastructuur op orde te zijn – zoals voldoende wifi langs de weg – en moeten transporteurs elkaar vinden om vrachtopdrachten te combineren in één colonne vrachtwagens. Dit verklaart de verbinding Rotterdam-Venlo, omdat “op deze route al een zeer dikke containerstroom plaatsvindt”.

Jak stelt dat de initiatiefnemers streven naar een veiliger vrachtverkeer dan nu. “In 80 procent van de ongevallen speelt menselijk falen een rol.”

Link naar De Limburger