Youtube LinkedIn Twitter
010 - 40 20 343 info@smart-port.nl

Youtube

Wat betekent de Nieuwe Zijderoute nu echt? De ambities van de Chinese overheid om grootschalig internationaal te investeren in transport infrastructuur langs de Oude Zijde route – en daarmee Chinese productie en handel te stimuleren zijn groot. Waar deze investeringen allemaal precies gaan vallen en wat hun impact gaat zijn is nog beperkt bekend.

Kern van het ambitieuze programma is OBOR: ‘One Belt-One Road’. De ‘one belt’ verwijst naar continentale railverbindingen die productiecentra in China, Centraal Azië en Europa met elkaar verbinden en in theorie veel tijdwinst opleveren vergeleken met de conventionele zeeroute, Shanghai- Rotterdam. Deze investering versterkt bovendien de economische ontwikkelingstrend van verplaatsing van fabricage en distributie naar enerzijds centraal en west China, en naar midden en oost Europa anderzijds. De ‘one road’ verwijst naar maritieme verbindingen en betreffen investeringen in zeehavens, terminals en pijpleidingen. In Europa gaat het bijvoorbeeld om de Griekse haven Piraeus en een belang van China COSCO Shipping in de Euromax Terminal.

Rondom al deze ontwikkelen spelen nog vele vragen. Hoe gaan de plannen voor investeringen nu vanuit China verder? Welke impact zal OBOR hebben op de ontwikkeling van logistieke concepten, op ‘manufacturing footprints’ en hoe gaat het Chinese bedrijfsleven hierop anticiperen? Dit zijn slechts enkele relevante vragen.

De Erasmus Universiteit, Centre for Eurasian Maritime and Inland Logistics van de Shanghai Maritime University en SmartPort zijn van mening dat het zinvol is om een onderzoeksagenda uit te werken om de komende periode in samenwerking antwoord te kunnen gaan geven op de vragen die leven bij het bedrijfsleven. Wij vermoeden dat OBOR een ontwikkeling is die impact op de business zal hebben. Prof. dr. Theo Notteboom van de Shanghai Maritime University en dr. Wouter Jacobs van de Erasmus Universiteit geven vanuit respectievelijk Chinees en Europees perspectief hun beeld van de ontwikkelingen rondom OBOR. Na deze introductie wordt de behoefte geïnventariseerd naar kennis en inzicht. Alleen op basis hiervan kunnen we onderzoek laten uitvoeren dat van toegevoegde waarde is.

Deze sessie vindt plaats van 10.00 – 12.00 uur bij Port City in Rotterdam. De uitnodiging is reeds verzonden aan de leden van de community Logistics. Wilt u ook aanwezig zijn of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen voor SmartPort Logistics? Stuur dan een e-mail roy.van.den.berg@smart-port.nl of neem contact met ons op via tel.010-4020346.